Bli Prenumerant

Vad kommer du göra i ditt nya uppdrag?

– Jag ska stötta utvecklingsarbetet med att ta fram det framtida kontorserbjudandet. Vi har inga färdiga svar ännu utan är i en lärandefas där vi ska dela kunskap, lyssna, spana och samarbeta. Tids nog kommer vi prata öppet om morgondagens kontor och vårt erbjudande. För mig är det här uppdraget som handen i handsken. Frågan i sig är inte ny men har fått tsunamikraft nu i och med pandemin.

Varför behövs en sådan här roll?

– Många funderar nu på vad de ska göra med kontoret. Vad betyder detta paradigmskifte och hur utvecklar vi kontorsaffären? Fler perspektiv behövs för att kunna svara. Hos Alecta Fastigheter utmynnande det i vårt samarbete och rollen Future of Work Lead men vi är ett team som kan både fastighetsutveckling, talang och arbetsliv.

Vad tror du om den här typen av jobb, är det en ny karriärmöjlighet för hr?

– Jag har sagt lite på skoj i över fem år att hr-chefen är den nya facility managern. Kontoret är ett medel för att driva prestation och engagemang. Senaste året har verkligen förstärkt den bilden. Beteendevetare och hr får mer inflytande i frågan om kontorets vara och utformning och det är roligt att det kommer fler sådana här roller som är med och svarar på frågan om vad vi ska göra med kontoren.

Vilka tankar har du om hur man lyckas göra arbetsplatsen bättre än innan pandemin?

– Nu har vi en unik chans att se på arbetsplatsen på ett nytt sätt. Det är lite av ett go big or go home-moment. Vi behöver se bortom det vi har haft och sluta att se det som endast en kostnadspost. Vi behöver ta reda på vad som är viktigt på riktigt för att skapa en hållbar arbetsplats. Vi behöver också bygga en lärande arbetsplats. Det har fokuserats mycket på kurser och utbildning som handlar om skills för att göra ett jobb men jag tror vi kommer se mer insatser kopplat till personlig utveckling. Ytterligare saker som är viktiga är att bygga in flexibilitet och att skapa mer inkluderande arbetsplatser. Mer exakt hur kontoren kommer vara, användas och se ut i framtiden får vi återkomma till.

Text: Jennie Jensen

Foto: Sanna Percivall