Bli Prenumerant

Hej Tina! Vilken är din favoritbok inom kategorin ledarskap?

– Jag läser gärna många varierande böcker inom chef- och ledarskap för att fånga ämnet utifrån olika perspektiv. Några författare jag tycker är värda att nämna är Michael Saliba och Christer Olsson. Idag läser jag inte lika mycket böcker om ledarskap som tidigare, utan praktiserar mer i vardagen. Fördelen med att närma sig 50 år är att jag haft chans att träna på ledarskapet i över 30 år. Det är inget man blir klar med heller för den delen, en evig härlig resa. Det går inte att läsa för att sedan gå ut och göra, utan man måste försöka förstå på vilka sätt man kan och vill applicera det i verkligheten.

Berätta om den bästa chefen du har haft? Varför?

– Den bästa chefen jag har haft är fortfarande kvar inom optikvärlden som VD. Han utmanade mig på ett sätt som gjorde att jag växte i min roll och i mitt ledarskap. Han gav mig alltid svårare uppgifter än vad jag trodde jag kunde hantera. Han var lyhörd och väldigt intelligent. Han gav mig alltid befogenheter och ansvar, vilket gjorde att jag fick rätt förutsättningar till att klara av mitt uppdrag. Han ifrågasatte också mycket, vilket gjorde att jag växte och lärde och vågade mig på fler saker snabbare än vad jag själv hade förutspått. Han ställde alltid hårda krav men fanns också alltid där när jag behövde det. Det tycker jag är ett fantastiskt ledarskap!

Har du någon favoritpodd som berör ämnet personal och ledarskap?

– Det finns massor av spännande poddar! HR-chefen gillar jag att lyssna på, där man får möta många andra HR-chefskollegor. Vi befinner oss alla i samma båt. Ett annat tips är HR talks-podden, där vi får fånga ledarskap från andra business-kollegor på arbetsmarknaden.

Kan du ge tips på vad som krävs för att vara en riktigt bra chef eller ledare?

– Jag tycker att ett bra ledarskap är att ge andra förutsättningar att lyckas, se till att medarbetaren har rätt verktyg för att lyckas i sin roll. Att vara lyhörd, ha örat mot rälsen och att vara tydlig med krav och förväntningar är också en jätteviktig del av ledarskap. Man ska kunna utmana och inspirera medarbetaren till att vilja växa i sin roll och så småningom vidare i karriären (förhoppningsvis inom samma bolag). Se alltid till att fånga dagen och ge energi, och sist men inte minst: se till att skaffa sig en grym arbetsdag.

Kan du ge tips på hur man gör för att fortsätta lära sig eller bli en bättre chef/ledare?

– Sluta aldrig att vilja lära sig nytt inom ledarskapet, var alltid öppen och lyhörd till att se ledarskapet från andra vyer. Våga utforska nya ting! Sluta aldrig att lyssna och stötta medarbetaren, utan att krypa in under skinnet på denne. Våga misslyckas och våga testa nya saker, och våga erkänna dina egna misstag för att utvecklas. Det är även viktigt att ta till dig feedback som medarbetaren framför för att ständigt utvecklas och bli bättre i ditt ledarskap.

Foto: Christina Petrescu