Bli Prenumerant

Hej Johanna! Har du någon favoritbok på temat personal- och ledarskap?

– Det roliga är att jag är ordförande i juryn för årets HR-bok, så jag har möjligheten att få läsa i stort sett alla HR- och ledarskapsböcker som kommer ut i Sverige varje år. Just nu har jag egentligen fyra böcker på gång parallellt, där jag rekommenderar Transformativ Förändring och Agilt Ledarskap av Eva Norrman Brandt, och sen skulle jag vilja rekommendera Vägra Väggen som handlar om hållbarhet i medarbetarskapet och ledarskapet av Maria Ergül. Sedan vill jag rekommendera en jättebra handbok för ledare som heter Mer jämställda löner som jag önskar att alla chefer skulle läsa. Till sist vill jag rekommendera Uppskattande ledarkonst, som är väldigt lättillänglig och enkel att ta till sig som handlar mycket om ledarskapet nu och framåt. Det är min topp 4-lista just nu!

Berätta om den bästa chefen du har haft? Varför?

– Jag kan nog egentligen inte välja bara en, för jag har flera som har varit bra på olika sätt och också i olika faser i min utveckling. Men en av de bästa jag har haft uppskattade jag verkligen för att han trodde så otroligt mycket på mig, vi hade ett väldigt bra samarbete där han lyssnade på mig, han stämde av saker med mig nästan dagligen och använde mig som ett bollplank i frågor även utanför mitt HR-område. Jag kände mig både sedd, involverad och betydelsefull, och att jag verkligen fick vara med och påverka. Det är viktiga parametrar för mig i ett ledarskap. Sen har jag haft viktiga personer genom åren som jag kallar för ”sponsorer”, speciellt en senior chef som egentligen inte har varit min närmaste chef under mer än några månader, men han har funnits i en organisation där jag har varit i många olika roller under åtta år, och han har hela tiden stöttat och peppat mig. Han har månat om min utveckling och min framgång på ett sätt som gör att jag har känt mig väldigt supportad och sponsrad. Det uppskattar jag väldigt mycket.

Har du någon favoritpodd på temat personal- och ledarskap?

– Det är flera jag lyssnar på, men dels lyssnar jag på Johan Segergren och Zorica Bodiroza i Fråga Forskaren, och sen gillar jag en som heter Hej HR med Lena Bjurner. De två i kombination är väldigt bra, Fråga Forskaren går in på djupet i väldigt relevanta och intressanta områden och ger ganska mycket mer djuplodande diskussion med spännande profiler medan Hej HR är mer lättsam. Ett annat tips är HR-chefen, som jag tycker är väldigt intressant.

Vad krävs för att vara en riktigt bra chef eller ledare?

– Utifrån mitt perspektiv så handlar det om att vara tydlig och involverande. Det är nog två av de viktigaste parametrarna, att kunna anpassa sin kommunikation utifrån mottagaren och kunna se varje medarbetares förmågor och utvecklingsmöjligheter. Att kunna vara där och peppa och stötta utifrån var och ens situation, behov och önskemål. Sen är det viktigt att man är prestigelös, att man ser sina medarbetare som ett team tillsammans, och att man själv inte tar åt sig äran för saker och ting. För mig är det viktigt att man ser till att omgiva sig med personer som kanske är vassare än sig själv inom vissa områden för att tillsammans gör vi varandra bättre.

Hur kan man göra om man jobbar som någon form av chef eller ledare för att utvecklas i sitt ledarskap?

– Jag tror jättemycket på interaktion, samverkan och nätverkande. Jag är nästan alltid med i nätverk i någon form. Just nu är jag med i Dagens Industris HR-direktörsnätverk som startade för ett par år sedan, som är jättegivande med supervassa i som jag lär mig massor av. Sen tror jag på att hela HR-teamet ska lägga tid på att omvärldsbevaka och att dela med sig av varandra av det man tar del av. Så att man inte sitter och uppfyller hjulet på sin kammare som redan är uppfunnet. Och sen tror jag som sagt på att anställa och arbeta med personer som kan mer än man själv och som kan utmana och utveckla hela teamet. Jag tycker jättemycket om att ha HR-studenter som jobbar extra i mitt HR-team, det funkar väldigt bra. Då får man in personer som är unga, hungriga och taggade och som har en annan generations perspektiv på saker och som kan briefa om vad som är på gång på utbildningen och komma med lite nytänk.

Foto: Björn Nord