Bli Prenumerant

”Vill du ha vodka?” frågar mannen jag precis hälsat på. Han är VD för ett företag med ett tjugotal anställda och vi ska precis sätta oss i ett möte där min förhoppning är att stänga en fin rekryteringsaffär. Jag är relativt nyexaminerad vid detta tillfälle och försöker lite osäkert känna av om det ligger en skämtsam underton i frågan eller inte. Jag tackar förvirrat men artigt nej till erbjudandet.

Att bli erbjuden starksprit mitt på ljusa dagen är udda. Men när denna företagsledare börjar prata rent skitsnack om sina medarbetare, om hur värdelösa och lata de är och om deras privata angelägenheter så skruvar jag än mer osäkert på mig. Och jag frågar mig själv förstås: hur ska jag lyckas attrahera medarbetare till denna hemska företagskultur?

I mitt yrke som rekryteringskonsult har jag dagligen kontakt med ledare och chefer på företag i vitt skilda branscher med olika ansvarsområden. En del är chefer med personalansvar, andra är informella ledare. För några är det en självklarhet att tydliggöra för potentiella medarbetare vad deras företagskultur innebär, för andra är det ett mysterium varför jag frågar om det på kravprofilsmötet. De förstnämnda uppskattar min fråga. De sistnämnda anser att det inte borde spela någon roll i mitt sökande efter en kandidat. Så enkelt är det tyvärr inte. 

En bra ledare förstår att en arbetssökande och potentiell ny medarbetare inte bara väljer att söka ett jobb. Denne söker även en ny roll, ett nytt företag – och en ny chef. Jag är övertygad om att ett gott ledarskap genomsyrar organisationen – det skapar både trivsel och produktivitet i arbetsgruppen. Om du som ledare ger av din tid, är engagerad och visar uppskattning så får du med största sannolikhet också tillbaka det i form av motiverade medarbetare som vill arbeta för just dig och ditt företag.

Jag möter också dagligen kandidater och konsulter som delar med sig av sina erfarenheter av chefer: fantastiska, hemska och instabila sådana. De berättar om dessa erfarenheter just av anledningen att de väljer vart de söker sig. 

Något som genomsyrar de positiva erfarenheterna av chefer är upplevelsen av ledare som har en god förståelse för den operativa verksamheten. Dessa ledare förstår sina medarbetare, tar armkrok med dem och värnar om trivseln på arbetsplatsen. Dessa ledare berättar inte bara om vägen, de visar också vägen.

Så till dig som ledare, formell eller informell, som engagerar dig, peppar och respekterar dina medarbetare – vill jag säga: Heja dig! 

…och hur det gick med VD:n som erbjöd mig vodka? Jag ångrar att jag inte sa ifrån, att jag inte berättade för honom exakt vad jag tänkte: att jag varken kan eller vill sälja in denna arbetsplats till potentiella kandidater. Ledarskapet genomsyrade organisationen, denna gång väldigt negativt. 

Jag tackade nej till både vodkan och till affären. Men framför allt tackade jag nej till att någonsin arbeta med denna företagsledare igen.

Text: Klara Eidhagen