Bli Prenumerant

Vad kan vi lära oss från en av landets mest bokade talare inom ledarskap och organisationsutveckling? Svante Randlert, som dessutom skrivit böckerna, Drömarbetsgivaren och Drömledarskapet för 2020-talet, har även hunnit lansera ett nytänkande företag som heter Wisory och skriver just nu på en ny bok.

– Det är tydligt att ledare känner sig allt mer ensamma där ute. Och sättet vi historiskt lärt oss genom traditionella ledarskapskurser upplevs inte ge så stor effekt längre. McKinsey anger till exempel att learning transfer nu är nere under 25%, säger Svante.

Vad har du lärt dig kring lärande och ledarskap av att ha jobbat så länge med olika ledare?
– Att fler och fler upplever att de är rätt ensamma och att de önskar mer och mer stöd, samtidigt som de önskar lära sig nya saker på nya sätt än vad de tidigare gjort. Två bevis på att vi behöver tänka om kring hur vi lär oss som ledare är att CEB anger att 70 procent anser att erbjudandet för lärande och utveckling inte räcker till, inte är relevant eller att lärmetoderna inte passar dagens arbete, samtidigt som Karolinska Institutet lyfter fram en internationell meta-analys av 190 studier om ledarutveckling som visar att 72 procent av deltagarna inte använder sin nya kunskap på jobbet, säger Svante.

Han berättar om hur Wisory grundades med drömmen om tre ord: Connecting, worldwide och knowledge.

– Någonstans där ute i världen så finns det någon människa som under tiotusen timmar lärt sig om ett speciellt ämne och någonstans finns det någon annan människa som vill tillgodogöra sig av den kunskapen. Wisory har lagt sig där emellan och möjliggör tillgång till expertis. Det vi egentligen gör är att vi personifierar affärsrådgivning och ledarskapsstödda videomöten.

Varför är de här frågorna så viktiga för dig och vad du ser som mest avgörande inom ledarskap 2022?
– Jag brinner för förädling och förbättring, jag har en stark övertygelse – tänk om ni måste tänka om, för detta som tagit er hit, där ni är i dag, kommer inte att ta dig dit ni vill i morgon. Vi lever i en tid av ständig förändring och du behöver anpassa dig och ditt ledarskap till det.

När vi pratar med Svante om vad han tror blir mest avgörande inom ledarskap 2022 är det inte en främmande tankeställning.

– På frågan vad som är viktigast inom ledarskap 2022 – det har jag för övrigt skrivit en hel bok på 350 sidor om som jag kan tipsa om. Skämt och sido, boken handlar om huret. Om vi leker med ordet ledarskap och delar upp det i två olika delar, så får vi leda och skapa. År 2022 så handlar det om, “Hur kan jag leda så att andra vill och kan skapa rätt saker i rätt tid?”.

Om du skulle nämna tre insikter från ditt arbete med att utveckla ledare – vad skulle dessa vara?
1. Se dig själv som ett frågetecken i stället för ett utropstecken. Dåtidens chef skulle ha svar på allt, framtidens ledare är den som är bäst på att ställa frågor och hjälpa andra.

2. Det är inte hur mycket ”doer” du är som gör skillnaden utan hur mycket ”enabler” du är.
Skillnaden handlar om att en ”doer” bara gör massa saker. Den går till slut in och tar medarbetarens uppgifter för att det tar för lång tid, och har attityden att medarbetaren bara gör fel. Men om du tror på att leda för att skapa så ska du möjliggöra så att människor ska vilja utvecklas och skapa.

3. Utan spaning ingen aning – vi har aldrig haft så mycket input i världen som i dag med alla data och vi har aldrig lagt så lite tid för reflektion. Om vi inte reflekterar mellan input och output, så kan vi inte utvecklas och lära oss hur vi kan leda andra och oss själva att bli bättre i morgon än i dag.

Tips från Svante Randlert

Innehållstips till Personal & Ledarskaps läsare?

  • P3 dokumentär-podden gillar jag mycket.
  • The 7 habbits of highly effective people av Franklin Covey.

Något annat tips som du vill dela med dig av?

– Kom ihåg att hälften så mycket blir dubbelt så bra! Det du ska fråga dig själv varje dag – Vad ska jag göra i dag som kan ge störst effekt på minst insats?