Bli Prenumerant

Jobbfestivalen ägde rum i Kungsträdgården, Stockholm den 14 september. På plats fanns över 70 arbetsgivare, kommuner och myndigheter deltog. Bland annat Hemköp, MTR, Polisen, Postnord, SJ,  Trafikverket, Max, Brödernas, Hemfrid och Scandic med bland utställarna. Över tio tusen besökare var på plats och stämningen var hög.

Personal & Ledarskap frågade
Mats Wernheim, Jobbfestivalens initiativtagare och arrangör om eventet.

Hej Mats, vad var din vision med dagen?

Jag brinner för mångfald och inkludering – det är därför jag hyrde hela ”Kungsan”. Jag vill bidra till att skapa en arbetsmarknad som är till för alla – på riktigt! Med Jobbfestivalen vill jag skapa en mötesplats för arbetssökande och företag med ett kontinuerligt rekryteringsbehov, samt för företag och organisationer som erbjuder verktyg/tjänster i syfte att öka mångfalden och minska risken för diskriminering.

Vissa grupper i samhället har svårare att hitta anställning. Arbetslösheten är högre hos exempelvis lågutbildade, unga, utrikesfödda, personer med funktionsnedsättningar och personer över 55 år. Här finns kompetens, erfarenhet och vilja som går förlorad för företag och organisationer. Det här vill jag ändra på! Jobbfestivalen vill erbjuda ett lättillgängligt forum där arbetssökande kan träffa arbetsgivare som har stort behov av personal. Vi vill också bidra till ökad kunskap och förståelse om utsatta gruppers svårigheter på arbetsmarknaden – och vad som kan göras för att sänka barriärerna.

Bemanningsföretag gör ett bra arbete, där är andelen utrikesfödda 45% mer representerade än i övriga delar av arbetsmarknaden. Det är fantastiskt men visar samtidigt på ett stort problem på övriga arbetsmarknaden. Mängder av bolag skriker efter folk samtidigt som hur många som helst dels är arbetslösa eller vill byta jobb. Vilket namn du har, vart du kommer ifrån, eller vilket gymnasium du gått på ska inte spela någon roll överhuvudtaget! 

Mats Wernheim
Jobbfestivalens initiativtagare och arrangör Mats Wernheim.

Vad överraskade dig mest på årets jobbfestival?

Det enorma intresset och uppskattningen från jobbsökare, utställare, debattörer, föreläsare och övriga som var på plats. Hela dagen andades medmänsklighet och kärlek.

Blev det jobbmatchningar redan på plats?

Vi har fått indikationer på att ett hundratal jobbsökare nu har ett jobb att gå till. Om några veckor har vi ett konkret resultat hur många jobbuppdrag som har signerats. Vårt mål är att minst 1 000 personer ska få ett jobb genom Jobbfestivalen och har goda förhoppningar att klara det!

Blir det fler Jobbfestivaler framåt?

Absolut, nästa blir den 23 maj 2023 i Kungsträdgården. Därefter blir det ett årligt återkommande maj-event tills vi löst inkluderingen på arbetsmarknaden. Jobbfestivalen kommer också bli ett digitalt event i syfte att skapa tillgänglighet för de som inte kan närvara på plats.