Bli Prenumerant

– Inget var bra med den där pandemin, men det kom goda saker ur den. Vi vet nu att vi är kapabla till att få bra saker att hända på distans. Vi vet att distansarbete kan skapa flexiblare liv och att effektiva, välmående organisationer och djupa arbetsrelationer är möjliga. Med boken vill jag förmedla en fördjupad förståelse om vinsterna med att bli bra på att leda och samarbeta på distans, säger Johanna Olsson.

Om vi inte aktivt inkluderar varandra när vi arbetar på distans, är det troligen så att vi passivt exkluderar varandra
– Johanna Olsson

Omslag på bok "Närhet trots avstånd: Att leda och samarbeta på distans"
Författare Johanna Olsson. Fotograf:Josefin Östberg

Att leda och samarbeta på distans

När medarbetare befinner sig på olika platser är det lätt att förlora varandra ur sikte. Men oavsett om man är verksam på ett kontor på andra sidan jorden, arbetar hemifrån på tisdagar eller frilansar utan fast kontorsplats, är hemligheten bakom ett framgångsrikt distansarbete inte tekniken, utan själva kulturen. Den här boken handlar om vad som händer efter det att kameran är på plats och ljudet fungerar. När det riktiga samarbetet ska börja. Närhet trots avstånd: Att leda och samarbeta på distans är en praktisk, utgiven av Liber, är en handbok som vänder sig till alla, oavsett roll, arbetsuppgifter eller arbetsplats – till ledare, medarbetare, fast anställda, frilansare, projektanställda och studenter.

Tre tips för inkludering vid distansarbete

När vi inte alltid arbetar från samma plats kan det lätt uppstå en känsla av splittring i teamet. Det är därför extra viktigt att som team inför vanor som stöttar inkludering. Här är tre vanor ni kan testa:

  • Innan du tar ett beslut – rådfråga alltid en person som arbetar från en annan geografisk plats än du själv för att få ett nytt perspektiv och inkludera fler än dem som är på kontoret.
  • Skifta vem som planerar och leder regelbundna möten. Låt vartannat möte ledas av någon som är med digitalt och vartannat av någon som är på kontoret. På så sätt får vi snabbare en mötesstruktur som inte glömmer bort dem som är med digitalt.
  • Delande av anekdoter och historier försvinner lätt när vi inte ses. Planera in regelbunden tid för att dela med era bakgrunder och det som händer i vardagen för att få en mer sammansvetsad grupp.
Profilbild på författare Johanna Olsson
Närhet trots avstånd – att leda och samarbeta på distans

Johanna Olsson har jobbat med ledarskapsfrågor och teamutveckling i över 15 år och driver nu konsultbolaget The Hows tillsammans med kollegor. Hon har en bakgrund som Kaospilot samt på utbildningsföretaget Hyper Island, där hon stöttat såväl organisationer som individer i nya arbetssätt.