Bli Prenumerant

Ständigt aktuell och som en av Sveriges mäktigaste drakar i näringslivet har Gunilla von Platen en imponerande portfölj som företagsledare, entreprenör, investerare, författare och programledare. Hon har byggt bolag från en banankartong och två tomma händer till att omsätta hundratals miljoner, som till exempel Xzakt Kundrelation AB.

I ett möte med Gunilla är det tydligt att hon lever efter devisen “Walk the talk” och att värderingar som hon har fått med sig hemifrån har präglat hela hennes liv.

– Du måste ha grit. Det finns ingen Quick fix eller genväg till framgång. Det är precis som för en elitidrottare, beskriver hon.

Gunilla har varit känd i decennier som en framstående företagsledare men det var i samband med självbiografin “Draken i rummet” och Sommar i P1 2020 som svenska folket fick veta också en annan sida av Gunilla. I boken och i sitt sommarprat delar hon personligt om såväl karriären som det privata mörka.

För syriansk-svenska Gunilla, född Günel Anip, tycks som sagt ha fler än ett liv. Hon har sett sin mamma skjutas inför hennes ögon, flytt från folkmord med bultande hjärta, levt i äktenskap under psykisk terror och tyvärr tar det inte slut här. Likt fågeln Fenix reser hon sig alltid och tackar systerskapet för det: ”Vem skulle jag ha varit utan kvinnorna i mitt liv?” I sitt sommarprat delar hon också med sig om makten, männen, miljonerna och motgångarna. För Gunilla har fått kriga sig fram och hon krigar än i dag.

Nu tar hon framförallt fighten för andra. Ger luft under vingarna genom investeringar till unga lovande entreprenörer (hon är programledare i TV4´s realityserie “The Apprentice Sverige” om ungt entreprenörskap), bidrar till hjälp till självhjälp för kvinnor i Indien och är engagerad i barnhem.

– Du måste ge tillbaka säger Gunilla och tillägger: Jag vet min farmors och min mammas historia och har svårt för lata människor. Jag har varken haft rika föräldrar eller vänner som hjälp, och har lyckats bygga miljonbolag med två tomma händer.

Gunilla von Platen. Foto: Pressbild

Hon har grundat, driver, investerar, är ambassadör och ordförande i en mängd företag och organisationer. Hur hinner hon med allt? För Gunilla är ekvationen inte svår. Hon beskriver att en bra ledare bygger en stabil grund från start. Det innebär att skapa en stark företagskultur och vi-anda där värdegrunderna är djupt förankrade så att medarbetarna känner trygghet och förtroende för ledningen och organisationen i allmänhet. Hennes ledarskap grundar sig i tydlighet och transparens.

– Det ska aldrig finnas några överraskningar. Jag är tydlig med vad jag förväntar mig, följer upp och ger återkoppling. Jag ogillar krusiduller och lindar inte in saker och tvingar folk att tolka. Det är raka puckar och jag förväntar mig det från båda håll.

Gunilla understryker ledarens ansvar.

– Du kan inte låta alla tycka till och skjuta över beslut till andra. Titeln chef och ledare innebär att du är beslutsfattare.” Hon tillägger att i ett värdebaserat ledarskap är det av största vikt att alltid föregå med gott exempel och att aldrig kräva mer av medarbetarna än av sig själv. 

Hon förklarar att det är i tillsammansskapet som bolags byggs, inte via en enskild individ, och understryker envars betydelse:

– Alla medarbetare är precis lika viktiga. Du är inte starkare än din svagaste länk och kan aldrig ha en enda medarbetare fel. Då smittar det av sig på övriga i organisationen.

Vi samtalar kring utvecklingen av arbetsplatsen i samband med och efter pandemin och förflyttningen till mer flexibla och valfria arbetsplatser. Gunilla tror på närvaro och närvaro med också flexibilitet att vissa arbetsuppgifter med fördel sköts bättre hemifrån. Hennes filosofi är att engagerade och sammansvetsade team byggs genom personliga möten och därför höjer hon ett varningens finger för en alltför kraftig förändring

– Den största utmaningen om medarbetarna tillåts att jobba hemifrån för mycket är att du inte kan bygga en stark kultur och gemenskap. Du förlorar oerhört mycket av det i digitala möten. Du kan upprätthålla med det digitala men inte stärka och bygga. Det är också oerhört svårt för en ny medarbetare som bara möter sina kollegor digitalt, att bli en del av gemenskapen. Det är i möten mellan människor som magi skapas. Idéer som föds vid ett spontant möte vid kaffeautomaten. 

Det Gunilla söker i medarbetarna till sina bolag sitter i själen – inte i ålder, kunskap eller erfarenhet. Oavsett om erfarna gamla rävar eller unga brinnande entreprenörer – och hon jobbar med hela spektret och allt däremellan – så övertrumfar de mjuka värden. Därför är rekryteringen en viktig faktor för att hitta rätt individ för specifikt bolag.

Med hänsyn till tanken att ett bolags framgång sitter i människorna, beskriver Gunilla om vikten att rekrytera rätt medarbetare. Hon säger att samma fråga har varit lika avgörande ända sedan hon började jobba med rekrytering för 30 år sedan.

– En av de viktigaste faktorer är vilka värderingar kandidaten har fått med sig hemifrån. Det präglar en människa så starkt och är svårt att rubba. Kunskap kan jag ge dem men inte ändra deras grundvärderingar – och de måste stämma överens med bolagets, vad vi tycker är viktigt för oss och kunderna. 

Där vissa faktorer består oberoende av tid, likt kärnvärdet vid rekrytering, så är Gunilla högst rörlig och i en ständig förändringsprocess. Hon säger att det krävs utveckling av både ledare och rekrytering och ger exempel som att unga medarbetare i dag inte drivs av samma faktorer som äldre medarbetare gjorde tidigare. Som att det är extremt viktigt för unga individer att känna att den ansluter sig till ett bolag som har värdegrunder som personen ifråga kan skriva under på.

– I dag frågar individen: Vad kommer ni göra för MIG? Istället för att beskriva vad denna kommer att tillföra bolaget. Det är en omställning och nytt sätt att leda medarbetare, konstaterar hon. 

Gunilla är också entreprenör ut i fingerspetsarna. Entreprenörskapet kräver en viss personlighet säger hon och beskriver att du inte kan banga att jonglera flera svåra frågor samtidigt. Hon har gått på en mängd nitar men gråter inte under kudden mer än en natt. Du måste vara handlingskraftig och påhittig.

– Tänk galet utanför boxen. Tänk ännu mer kreativt, ännu smartare! Det är bara din fantasi som sätter gränser.

Andra visdomsord, som hon också delar till sina barn, är att du inte kan bli älskad av alla.

– Om jag skulle ha som mål att alla ska gilla mig så skulle jag inte överleva. Folk kommer att störa sig på dig, såväl i näringslivet och i privatlivet. 

Det innebär inte att allt rinner av henne som på en teflonpanna. Gunilla säger att hon blir ledsen precis som alla andra när människor behandlar henne illa. Värst är det när till synes närstående sviker.

– Det gör ont in i själen. Men jag är gammal nog att veta att jag klarar mig själv.

Även om hon aldrig behöver vara helt ensam. Maken Alfred von Platen (”världens bästa man”, understryker hon) och Fredrik Lithen, Chief Strategy Officer på Xzakt Kundrelation, beskrivs som ovärderligt stöd och bollplank. En annan person som Gunilla lyfter att ha varit väsentlig för hennes professionella karriär är Mats Hanzon, tidigare delägare i Wasa Tornet.

– Mats är en magisk människa med ett hjärta av guld. Han tog sig tid, om så bara en halvtimme, där jag fick ventilera mina tankar.

Mer än så behövs ofta inte, beskriver hon och skickar med en rekommendation:

– Skaffa en mentor. En äldre klok människa som har levt.

Gunilla von Platens erfarenheter spänner över miljardsuccér till magplask. Hon är inte bara en av Sveriges mäktigaste företagsledare, hon är också en av de bjussigaste. Bland det roligaste hon vet är att inspirera och peppa, även att konkret bidra till unga individers resa mot drömmarnas mål. Men hon smeker inte medhårs. Gunillas känsla för grit är tydlig.

– Hårt arbete lönar sig alltid! Det finns inga genvägar i livet.

Text: Rosita Lincoln
Foto: TV4