Bli Prenumerant

Vår tid är besatt av snabba budskap och tvärsäkra vinklar. Därför är tanken på att kunna kategorisera en hel generation så lockande. Mitt sociala medie-flöde fylls av lustiga memes om hur boomers, generation X, millennials och generation Z agerar i olika situationer. Hur de skulle svara på ett oväntat jobbsamtal, be om semester, ta ett svårt samtal med en kollega eller anställd.

Kanske mest besatta är vi av generation Z. Denna generation som tusen tyckare, opinionsbildare och makthavare genom otaliga krönikor – som den här – har försökt förstå sig på. Många som deltar i debatten försöker avgöra om unga är skurkar eller hjältar. Är de vår civilisations hopp eller en hoper sköra och självupptagna kids som behöver ta sig i kragen och växa upp? Det tråkiga svaret är nog både och, och så mycket mer.

I mitt jobb som verksamhetsledare för Konungens Stiftelse Ungt Ledarskap möter jag representanter för den här mytomspunna generationen. I våras delade vi ut stipendiet Kompassrosen till tre av dem. Fantastiska unga kvinnor som står stadigt i sina värderingar och lägger hundratals timmar på att – ja, faktiskt – göra världen bättre. Och sen finns det de som inte gör det.

Men den omdiskuterade generationen är aldrig inbjudna att delta i samtalen. Vi verkar varken vilja eller orka lyssna.

När hårdare tider drar in är det lätt att luta sig tillbaka på det som känns safe och hemtamt. Att släppa fram en ung människa kan kännas som ett wild card. Något vi kan kosta på oss i goda tider men inte nu. Inte när elpriserna åker berg- och dalbana tillsammans med fastighetsmarknaden. När klimatförhandlingarna inte når fram, det slår ner bomber i Polen och Donald Trump aldrig tycks vilja kliva ur strålkastarljuset.

Sanningen är att det är vi i den etablerade vuxenvärlden som riskerar att hamna på efterkälken. Om vi inte släpper fram unga kommer de hitta sina egna vägar. Jag sitter just nu med nomineringarna till Kompassrosstipendiet som delas ut till unga ledare, och de talar sitt tydliga språk. Varje dag startar unga föreningar, företag, driver samhällsfrågor, tar fram banbrytande innovationer, ordnar manifestationer och tar initiativ. Vi har så mycket att lära av våra unga. Men de behöver också uppmuntran för att orka i längden. En plattform, kanske en liten puff eller en öppnad dörr. Där kan vi chefer bidra.

Fundera på vad du kan göra redan idag för att hjälpa en ung förmåga på vägen i ledarskapet, det kan betyda mycket i längden för er båda.

Ida Hennerdal är verksamhetsledare för Konungens Stiftelse Ungt Ledarskap. Hon trivs bäst när hon får slå sig ner med jobbdatorn på ett café och tycker novent är ett välkommet tillskott i höstrusket.

Text: Ida Hennerdal