Bli Prenumerant

Tydligt efter årets upplaga av Jobbfestivalen är att arbetsmarknaden är på väg åt rätt håll när det gäller mångfald och inkludering, även om det fortfarande finns mycket att göra.

Ett stort fokus under årets jobbfestival var att lösa delar av de stora rekryteringsbehoven i norra Sverige. Bland annat var det många aktörer från nordliga delarna av landet som visade upp de möjligheter som finns till ett nytt arbete.

Redan förra året deltog flera aktörer från norra Sverige, och ett av de företag som hoppas kunna attrahera många nya medarbetare är Northvolt i Skellefteå. ”Under de kommande åren behöver vi rekrytera över 2 000 nya kollegor till vår fabrik i Skellefteå. Vi ser mycket fram emot att få delta under Jobbfestivalen, där vi hoppas på att hitta stjärnor som vill anta utmaningen att rampa upp tillverkningen av världens grönaste batteri,” säger Sanna Bäckström kommunikationsansvarig på Northvolt Ett.

Flera kommuner från nordligaste delarna av Sverige deltog förra året och i år fortsätter engagemanget, bland annat från Piteå kommun: ”Den fantastiska responsen från besökarna på förra årets Jobbfestival visar på Piteås stora potential som en plats för framgång och tillväxt. Vi är otroligt nöjda över samarbetet tillsammans med Mats Wernheim på Jobbfestivalen. Intresset för Piteå som bostadsort har varit oväntat stort i och med att vi kan erbjuda en attraktiv livsstil och ett företagsvänligt klimat för alla som vill vara en del av vår blomstrande gemenskap” säger Fredrik Blom, Näringslivsutvecklare på Piteå Kommun.

Övertorneå var även representerade genom Utbildning Nord där Leif Pääjärvi är verksam. ”Jobbfestivalen är en utmärkt arena att exponera norra Sveriges oändliga jobbmöjligheter som växer fram på bred front. Vi har yrkesutbildningarna för arbetssökanden som möter rådande efterfrågan på arbetsmarknaden”, säger Leif.

”Arbetsmarknaden i norra Sverige är mycket god, bland annat där de stora nyetableringarna inom industrin skapas. Detta leder även till stora behov av nyrekrytering inom offentlig sektor och kringservice och vi hoppas att Jobbfestivalen blir en ögonöppnare för många att se de möjligheter som finns” säger Mats Wernheim initiativtagare till Jobbfestivalen.