Bli Prenumerant

Nicklas Hermansson är grundare av mediehuset NomoFomo, som på ett lättförståeligt och underhållande sätt bevakar trender, fenomen och virala händelser. Bland annat genom nyhetsbrevet NomoFomo Insights som nyligen utsågs till en av Sveriges främsta tidskrifter. Utöver detta är Nicklas föreläsare, där det största temat är framtiden och just AI. På SVT Morgonstudion är han framtidsspanare och han är numera även Aftonbladets AI- och digitaliseringsexpert. På mässan kommer Nicklas djupdyka i AI, och dess konsekvenser, i programpunkten ”Så överlever du AI-revolutionen”. Låter detta intressant? Säkra din plats på Personal & Chef här.

Hur tror du AI kommer att påverka media i framtiden?

–Otroligt mycket kommer hända med media, både på kort och lång sikt. Vi kommer att se AI ta över mycket av den mediaproduktion som finns idag, och mängden content kommer öka exponentiellt. Däremot behöver det inte nödvändigtvis innebära att “mänsklig” media försvinner, men den kommer att få ett mycket mer faktagranskade uppdrag. Kanske kommer vi även se ett ökat värde på media skapad av människor.

Frågan på allas läppar just nu är nog inte svår att gissa: kommer AI ta mitt jobb? Här menar Nicklas att det finns ett väldigt enkelt sätt att ta reda på det. Om ditt jobb idag skulle kunna göras av en robot, så kommer det troligtvis bli så inom några år. Däremot menar han att man inte ska bli modfälld för det.

–Är du en person som bidrar med magi till din arbetsplats, så kommer du inte att bytas ut av en AI. Om du kommer med kreativa idéer, är en god människokännare eller har ett kreativt yrke behöver du nog inte oroa dig, menar Nicklas.

Nicklas Hermansson, grundare NomoFomo

Så vilka branscher kommer se störst förändring? Vi frågade Nicklas som gav oss sin topp 4-lista: 

 1. Transportsektorn
  –Vi kommer inom kort se självkörande bilar, båtar och till och med flygplan. Troligtvis kan inom kort hela transportsektorn automatiseras.
 1. Tillverkningsindustrin
  –Här har i mångt och mycket förändringar redan skett, de flesta kläder tillverkas till exempel inte av en människa som sitter vid en symaskin, utan av automatiserade robotar. Troligtvis kommer den här industrin fortsätta åt samma håll.
 1. Sjukvården
  –Det här är en av de mest fascinerande delarna för mig. Nyligen så kom det till exempel en rapport om en AI som var bättre än en mänsklig läkare på att upptäcka bröstcancer i ett tidigt stadium. Det här kommer onekligen leda till att vi som befolkning kommer bli friskare och leva längre. Ett annat exempel är Val Kilmer, som efter sin strupcancer förlorade rösten. Med hjälp av AI kan han idag fortfarande prata med sin vanliga röst.
 1. Skolan
  –På senaste har vi ju hört mycket om elever som använder sig av Chat GPT för att skriva sina skoluppsatser. Många ser det som ett stort problem, men jag tror att vi i framtiden kommer förstå att det är oundvikligt att AI:n tar plats även i skolvärlden. Det kan bli väldigt positivt, där man kanske kan skapa mer individuella och skräddarsydda utbildningar för olika personer baserat på deras behov.

Behöver man verkligen vara så orolig för AI som alla säger?

–Tyvärr kommer detta med största sannolikhet att innebära att många jobb försvinner. Det är dock inte så annorlunda från vad som hände när internet kom. Ny teknologi och automatiseringar leder nästan alltid till att vissa jobb försvinner, men det brukar också skapa nya. Jag tror att den största anledningen till att folk känner sig oroliga idag är att de inte känner att de hänger med. 

Nicklas menar också att det finns två sidor av varje mynt. Även om man idag kan känna sig orolig för vad AI-revolutionen kommer innebära, så finns det också otroligt mycket positivt med förändringarna som kommer. 

–Vi är ju i startgroparna för den generativa AI:n fortfarande. Jag tror faktiskt inte riktigt att någon vet vad som kommer hända, eller exakt vilka konsekvenser vi kommer se, inte ens personerna som utvecklar AI:n.

Vilka tror du har mest att vinna på den stundande AI-revolutionen?

– Kort sagt, de som lär sig prata med robotarna. De som lär sig att använda AI till sin fördel först.

Missa inte Nicklas föreläsning: ”Så överlever du AI-revolutionen” på Personal & Chef-mässan den 27/9, och finslipa dina AI-kunskaper!