Bli Prenumerant

Bolaget som erbjuder en enkel lösning på problemet är svenska Yepstr. De har nyligen presenterat en satsning som riktar sig till just arbetsgivare. Konceptet är enkelt, genom Yepstr kan du erbjuda dina medarbetare just den avlastning som de behöver i form av ett livspusselbidrag. Med bidraget kan företagen själva välja hur många timmars avlastning man vill erbjuda sina medarbetare i veckan, medarbetarna väljer sedan vad de behöver extra hjälp med. 

Problemet som många unga föräldrar upplever idag är att de inte räcker till, varken hemma eller på jobbet. Det resulterar inte sällan i att man tänker på hemmet när man är på jobbet, och jobbet när man är hemma. Således blir båda delarna av livet lidande.Genom att plocka bort stressmoment som till exempel hämtning på förskola är ambitionen att minska utbrändhet och få mer produktiva och balanserade medarbetare, som även får sinnesro på hemmaplan, så att de kan tillbringa värdefull tid med sina barn utan att stressa över jobb.

Syftet är inte att de anställda skall arbeta mer och spendera mindre tid med barnen. Tvärtom, genom att avlasta medarbetare med de mest rutinartade uppgifterna så låser man upp mer kvalitetstid med såväl partner som barn. Och anställda som känner att de har kontroll i vardagen presterar långt bättre på jobbet.

Ett samhällsproblem som måste tas på allvar

Det är viktigt att som arbetsgivare ta detta på allvar. En utbränd medarbetare är inte önskvärt för varken företaget eller personen i fråga, och som arbetsgivare har man goda möjligheter att bistå sina anställda och erbjuda stöd. Enligt Yepstrs egen undersökning uppger 70% av Sveriges småbarnsföräldrar att det är svårt att balansera småbarnsliv med jobb. Det är inga små siffror, utan något som direkt påverkar majoriteten av alla småbarnsföräldrar i både yrkeslivet och privatlivet. Samma undersökning visar även att 60% upplever att deras produktivitet på jobbet minskar under småbarnsåren. Det krävs inget geni för att förstå hur mycket ett bolag har att vinna på att investera i sina medarbetare under denna period. 

Även medarbetarna har mycket att vinna. Förutom att riskera utbrändhet så löper man också en stor risk för separation eller skilsmässa under småbarnsåren. Enligt statistik från SCB så separerar omkring vart tredje svenskt par som har småbarn. Det är uppenbart att detta är en otroligt påfrestande tid i livet, vilket ställer frågan: varför finns det inte bättre skyddsnät, eller resurser för dessa småbarnsföräldrar?

Till exempel barnpassning kan vara en ovärderlig hjälp, det ger föräldrarna avlastning och en bättre balans i vardagen. Företaget får pigga och produktiva medarbetare tillbaka, samtidigt som barnen får sina föräldrars fulla uppmärksamhet i hemmet. Ett win-win-initiativ helt enkelt.

Glada medarbetare stannar kvar på jobbet

Ur ett employer branding-perspektiv är erbjudandet om extra vardagshjälp via jobbet ett enormt mervärde. Att inte behöva oroa sig över att få jobbet och familjelivet att gå ihop är en stor lättnad för alla småbarnsföräldrar, och gör dem mer benägna att stanna kvar hos ett bolag som tar deras situation på allvar. 

Om man däremot inte tar tag i problemet är risken stor att medarbetaren lämnar bolaget, eller i värsta fall drabbas av utmattningssyndrom.

Vill du läsa mer om Yepstrs livspusselbidrag, och hur du kan implementera det på just din arbetsplats? Klicka här